Adsız Diyetisyen: Sağlıklı Ergen Beslenmesi, Sağlıklı Nesiller Demektir!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Mekeliyna İsimsiz, Bilim Sıhhat Haber Ajansı ‘Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Beslenin’ Bu haftaki haber köşesinde ergenlik döneminde beslenmeye dikkat çekti. Diyetisyen Adsız, ergenlik döneminde beslenme konusunda uyarılar ve önerilerde bulunan, ergenlik döneminde; Zayıf, kaslı veya zayıf görünmeye odaklanan çocukların birçok hastalığa yakalanabileceğini söyledi.
Ergen Beslenme Takıntılarına Dikkat!
Ergenlik çağındaki beslenme takıntılarının ilk olarak yeme bozukluklarına davetiye çıkardığını belirten Untitled, “Çocukların beslenme düzenleri bozuluyor ve bu nedenle gerekli besinleri alamıyorlar. Ergenlik döneminde beslenme sorunu yaşayan çocuklarda gelişimsel sorunlar, boy kısalığı, şiddetli halsizlik veya obezite de sık görülür. Ergenler için sağlıklı bir diyet listesi oluşturularak obezite riski azaltılabilir. Anonymous, ailelere tekliflerde bulundu ve ergenlik çağında çocuğu olan ebeveynlere örnek olması için 1 günlük örnek diyet listesi verdi. İsimsiz, “Biz diyetisyenler ergenlik döneminde beslenme konusunda ergenin yaşına, boyuna, kilosuna ve genel sağlık durumuna göre besin listeleri hazırlıyoruz.”
Diyetisyen Mekeliyna İsimsiz, ergenlik döneminde sağlıklı beslenmek için ailelerin dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
- Adolesanlarda beslenme sırasında protein, kalsiyum, B ve C vitaminleri yönünden zengin besinlerin tüketilmesi değerlidir.
- Kahvaltı protein içeren besinlerle hazırlanmalıdır. (Süt, yumurta, peynir vb.)
- Ergenlerin beslenmesinde ana öğünler atlanmamalı, ara öğünlerde meyve, kuruyemiş gibi besinler tüketilmelidir. Ergenlik döneminde nasıl beslenmeli diyenler kesinlikle öğün atlamamaya özen göstermelidir.
- Aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketilmemelidir.
- Paketlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır.
- Ergenlik döneminde sağlıklı beslenme için şekerli ve asitli besinlerden uzak durulmalıdır.
- Okul kantininden sağlıksız yiyecekler yeme alışkanlığına son verilmelidir.
ergenlik D O NEMDE 1 G sen NDE T sen TUTABİLİRSİNİZ O ÖRNEK BESLENME LİSTESİ
Kahvaltı:1 su bardağı süt, 1 yumurta, 2 dilim yarım yağlı peynir, 1 yemek kaşığı bal veya pekmez, 5-7 adet zeytin, 2 dilim tam buğday ekmeği
Atıştırmalık:1 adet taze mevsim meyvesi, çiğ kuruyemiş
Öğlen:4 adet ızgara köfte veya organik tavuk, yeşillik veya salata, 2 dilim buğday ekmeği
Atıştırmalık:1 kase yoğurt
Akşam:1 porsiyon sebze yemeği, 3-4 yemek kaşığı makarna veya pilav, 1 kase yoğurt, 1 dilim ekmek
Atıştırmalık:Bir taze meyve veya kuru meyve (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
ladikajans.com.tr