Haber

TBMM Sosyal Kooperatifler Alt Komisyonu, Mardin’deki kooperatifleri inceledi

TBMM Dilekçe Kurulu bünyesinde oluşturulan Sosyal Kooperatifler Kapsamında İsrafın Önlenmesine Yönelik Uygulamaların Araştırılması ve Yaygınlaştırılması Alt Komisyonu Mardin’de incelemelerde bulundu.

Dilekçe Kurulu Başkanı, İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Alt Komite Başkanı Bolu Milletvekili Dilek Aydın, alt komite üyeleri İsmail Tamer ve Kilis Milletvekili Ahmet Salih Kol, heyetleri ile farklı segmentlerdeki kooperatifleri ziyaret etti.

Merkez Artuklu ilçesindeki Topraktan Levhaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve kooperatife bağlı Zamarot1890 işletmesinde incelemelerde bulunan yönetim kurulu üyeleri, kooperatif kurucularından şef Ebru Baybara Demir’den bilgi aldı.

Dilekçe Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Satır, ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, Alt Komisyon üyeleriyle Türkiye’nin birçok yerinde kooperatiflerle ilgili incelemelerde bulunduklarını, mecliste komisyonda toplantılar yaptıklarını ve dinlediklerini söyledi. bürokratlara, konunun yetkililerine ve akademisyenlere.

Mardin’de önemli bir sosyal kooperatifçilik örneğini incelemek için geldiklerini belirten Satır, şöyle konuştu:

“Burada bir kooperatif sistemi var ve gönüllülerden oluşan bir kooperatifin işleyişi olarak düşünebileceğimiz bir sistem var. Gönüllülük esası var ama gönüllülerin de sorumluluğu var. Dolayısıyla uygulayabileceğimiz bir sistem. türkiye’de yasal mevzuat oluşmuştur.gördüğümüz kadarıyla türkiye’de ilk sistemdir.bu sistemi yerinde inceledikten sonra detayları komisyonumuza yazacağımız rapora yazacağız ve ayrıca yapacağız bakanlıklarla ilgili öneriler

Türkiye’nin genç, dinamik ve büyüyen bir ülke olduğunu belirten Satır, şöyle devam etti:

“Kooperatifler Türk mevzuatında uzun yıllardır var olan bir sistemdir. Bu nedenle sistemin gelişen dünya düzenine göre revize edilmesi gerekmiştir. İstihdamın artırılması, çevreye ve toprağa önem verilmesi, Gelir Getirecek Sistem Gelir Getirecek Sistem Kurmak Kooperatifin ürettiklerinin ekosisteme uygun, dijitalleşme ve sosyal sistemlerden farklı olmasını sağlamak gerekiyor. Yani mevcut kooperatif sisteminin de revize edilmesi gerekiyor.”

Alt Komite Başkanı Bolu Milletvekili Dilek Aydın, sosyal kooperatifçiliğin ilk yasal düzenlemesinin İtalya’da yapıldığını, incelemeye başladıklarında kökeninin kendi medeniyetlerine dayandığını gördüklerini söyledi.

Türkiye’de kooperatifçiliğin çok gelişmiş yasal düzenlemeleri olduğunu anlatan Aydın, şunları kaydetti:

“Sosyal kooperatifçilikle ilgili bir düzenleme olmadığı için ‘sosyal kooperatif nedir ve diğer kooperatiflerle nasıl bütünleştiririz, nasıl genişletiriz ve yasal zemine getiririz’ sürecindeyiz. kadın kooperatifi olarak çalışan kadın kooperatiflerinin de sıkıntıları var.o sıkıntıları da çektik.rapor hazırlıyoruz.sosyal kooperatiflerle ilgili yasal düzenlemelerin altyapısını oluştururken diğer kooperatiflerle çalışmayı fiilen gündeme getireceğiz. israfın önlenmesi sıfır atık da işimizin bir parçası.Umarım bu sistem Türkiye’de de kullanılır hale gelir dezavantajlı gruplar faydalanır ve medeniyetimizin kökleri bir kez daha eskiye dönük bir sistem getirmek için çaba sarf ederiz. yaşam için geçerli.”

Şef Demir ise, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda ile 2017’de Çankırı’dan ayrılarak kurdukları kooperatifin özellikle dezavantajlı kadınlara yönelik, gönüllülerin katılımıyla bir iş modeline dönüştüğünü söyledi.

Komisyon üyeleri daha sonra diğer kooperatifleri ziyaret etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu